november 07, 2006

Artikel van school

Hier eens een stuk dat ik voor school heb geschreven. De opdracht was om het woord 'verdraagzaamheid' te nemen en aan de hand van dit woord een invalshoek te kiezen. Hier dan het resultaat!

Vriendschappen van vrouwen

Altijd verdraagzaam of soms toch schone schijn?

'Vrouwen van Venus, mannen van Mars'. 'Kuisheid voor mannen, vrijheid voor vrouwen.' 'Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen en vrouwen aan een stuk door praten.' Schrijvers, psychologen en wetenschappers worden bijna slapend rijk met de stukken die zij schrijven over de verschillen tussen vrouwen en mannen. En natuurlijk over hoe vrouwen omgaan met mannen, geschreven door zowel het ene als het andere geslacht. Maar hoe zit het eigenlijk met vrouwen en andere vrouwen? Hoe gaan zij met elkaar om? De vriendschappen tussen vrouwen zijn vaak vrij gecompliceerd. Meestal liefdevol, teder en bezorgd om elkaar, maar soms vrouwen leveren elkaar ook kleine streken of worden er hatelijke opmerkingen gemaakt. Die streken en opmerkingen komen niet uit het niets. De grootste valkuil in vrouwelijke vriendschappen lijkt jaloezie te zijn.

Jaloezie tussen vrouwen wordt bijna gezien als iets natuurlijks. De ander heeft het perfecte figuur, de leukste man of om het even wat, maar het is beter dan dat je zelf hebt. Ook heeft jaloezie in de hoge kringen van de samenleving al voor opschudding gezorgd. De Engelse 'Virgin Queen' Elizabeth I uit de zestiende eeuw en haar zus Maria Stuart, vorstin van Schotland, hebben elkaar het leven zuur gemaakt, uit pure jaloezie. Maria Stuart was van mening dat zij recht had op de troon van Engeland, maar door plotselinge wendingen krijgt Queen Elizabeth de mogelijkheid om haar zus te vernederen. Ze laat geen kans schieten en de burgers genieten.

De Amerikaanse hoogleraar psychologie David M. Buss heeft een boek geschreven over jaloezie vanuit het perspectief van de evolutie. Hij is van mening dat jaloezie noodzakelijk is binnen een relatie tussen mannen en vrouwen en als er goed mee omgegaan wordt, het zelfs iets moois kan zijn, een passie. Over jaloezie onder vrouwen zelf zegt Buss dat dit een totaal natuurlijke emotie is, het hoort bij mens zijn. Toch is dit verschijnsel pas ontstaan toen het niet meer van levensbelang was om voor sterke nakomelingen te zorgen zoals bij de oermens. De afgunst tussen vrouwen onderling is heftiger geworden naarmate er meer sprake was van rijkdom en armoede. Anno 2006 gaat het niet alleen meer om rijkdom, maar ook zaken als het modebeeld en de emancipatie zijn factoren voor jaloezie geworden.

Pscychoanalytisch therapeute Susie Orbach uit Engeland is van mening dat door jaloezie vrouwen ook geen echte vriendschap kunnen hebben. Jaloezie wordt gezien als een negatief gevoel dat niet past in een ‘echte’ vriendschap. Als vrienden moet je elkaar alles onbaatzuchtig gunnen en afgunst wijst er op dat dit niet het geval is. Ook wordt er nauwelijks gepraat over deze gevoelens omdat het schuldgevoel toch overheerst. Volgens Orbach komt dit omdat vrouwen midden in een enorme psychologische verschuiving: van geen recht hebben op wat dan ook en niets krijgen (maar moeten geven), naar iets bereiken en slagen in het leven. En logischer wijs bereikt de ene vrouw sneller iets dan de ander, wat ‘negatieve’ gevoelens met zich meebrengt.

Er is zelfs een nog negatievere kijk op de vriendschap tussen vrouwen, namelijk die van de Griekse filosoof Aristoteles. ‘De hoogste vorm van vriendschapsliefde is de liefde voor de ander omwille van de ander’, beweerde Aristoteles. ‘Om elkaar onbaatzuchtig het goede toe te kunnen wensen is het echter nodig dat je zelf ook goed bent en dus is vriendschap een mannenzaak’, concludeerde de wijsgeer. ‘Echte vriendschap is zuiver en vrouwen zijn troebel.
Vrouwen appelleren aan lagere instincten zoals seks, en bezitten niet de morele hogere karaktereigenschappen die je nodig hebt om een edele, belangeloze vriendschap met een ander te kunnen onderhouden’, aldus Aristoteles.

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor het gevoel dat vriendschappen tussen vrouwen soms in de weg kan staan. Shere Hite, klinisch seksuoloog uit Amerika, heeft het boek ‘Hoe vrouwen vrouwen zien. Nieuwe wegen tussen genegenheid en rivaliteit’ geschreven. In dit boek vertelt zij dat vrouwen in plaats van elkaar als rivalen te beschouwen zich juist meer zouden moeten verenigen. Letterlijk, namelijk lichamelijk. Volgens Hite zouden vrouwen nog meer steun bij elkaar kunnen vinden door elkaar vaker een knuffel te geven, tegen elkaar aan te zitten op de bank en misschien wel samen slapen. Niets seksueels, maar meer genegenheid. Op die manier wordt er op het geestelijke vlak meer voldoening gegeven en maakt het materialisme, de rijkdom als bron van jaloezie, stukken minder belangrijk.

Niet elke vrouw zal zich gemakkelijk voelen bij meer lichamelijk contact met andere vrouwen en ook zal daarmee jaloezie niet helemaal verdwijnen. Jaloezie is ook niet alleen maar een slecht of negatief gevoel, het kan er ook voor zorgen dat er een passie voor iets ontstaat die een positieve ontwikkeling kan hebben, zoals een mooie carrière. Misschien is het wel een gevoel waar meer over gepraat zou moeten worden, zodat de ander kan zeggen dat perfectie niet bestaat en alles een keerzijde heeft.

1 reacties:

Op 2:57 p.m. , Anonymous Anoniem zei...

hoi lotje,

goed dat je het artikel geplaatst hebt, dat is het zeker waard!

spreek je snel,

liesje

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage